Tack gode gud för norskt gull!

Det gick inte så bra för de svenska handbollsdamerna under VM i Brasilien i december. Men Sverige är ändå kvalificerade till OS, och detta är inte svenskornas förtjänst utan norskornas. Norge är som vi alla vet en mycket stark nation när det kommer till damhandboll, och har vunnit guld eller silver fyra gånger under de senaste 16 åren. I finalen mot Frankrike vann Norge med 32-24. Nu är systernationen i väster alltså regerande OS-, VM- och EM-mästare, och detta trots att man i VM-finalen saknade flera stjärnspelare, som bl.a. Gro Hammerseng, Tine Stange, Tonje Larsen och Nora Mörk. Å andra sidan hade Norge spelare som Katrine och Kristine Lunde Haraldsen, Heidi Löke och Linn Sulland.  De franska stjärnorna Mariama Signate och Allisson Pineau var skadade och kunde inte delta i matchen, och det märktes tydligt att de saknades i matchen.

Trots detta ledde Frankrike till en början, men från 6-4 till fransyskorna kvitterade norskorna till 7-7, och sedan gick det uppåt. I halvtid stod det 13-19 till Frankrike, och matchen slutade 24-32. Frankrike är annars känt för sitt försvarsspel, men denna gång var norskorna ännu bättre även på detta, vilket målskillnaden tydligt visar.

Konsekvenser för Sverige

Norges gull i VM blev även svenskornas räddning, eftersom de nu slipper kvala till OS. Innan dess väntar dock EM-kvalet, där det gäller för svenskorna att visa att de är värda den gratisplats som de fått på detta sätt. För svenskorna har inte imponerat. De har endast vunnit mot länder som Elfenbenskusten, Uruguay och Argentina, och varit långt ifrån formen från EM 2010, då de tog silvermedaljen. Nu slutade man på nionde plats.

Sverige får glädja sig åt att man åtminstone hade en liten del i segern genom den assisterande tränaren Mia Hermansson Högdahl, som spelade 216 A-landskamper för blågult under åren 1984-98, och gjorde över 1000 mål.