Ett förändrat Fotbolls-EM

Hittills har fotbolls-EM, precis som VM, arrangerats av ett land åt gången. Undantaget i fallet med VM var år 2002, då Japan och Sydkorea delade på värdskapet. Men nu kan förändringar vara på gång. Michel Platini, president i det europeiska fotbollsförbundet, har föreslagit att EM från och med 2020 inte ska arrangeras av något enskilt land. Istället ska mästerskapet spelas på flera arenor runt om i Europa. Troligen blir det tolv arenor, och det finns ingenting som säger att några av dessa kommer att ligga i samma land.

En av de arenor som kan bli aktuell att spela på i EM 2020 är Friends Arena i Solna. Många svenskar hoppas naturligtvis på detta, men även UEFA har bekräftat att det kan komma att bli så. En fråga som måste lösas för att detta ska kunna bli verklighet är bristen på boende i denna del av Stockholmsområdet. Vi får hoppas att politiker och byggherrar lyckas komma överens och bygga fler hotell vid Friends Arena under de åtta år som återstår.

Camp Nou

En anrik arena?

När det gäller finalerna så kommer dessa antagligen att spelas på de anrika arenorna nere på kontinenten, som Wembley och Camp Nou. Det är inte säkert att man kommer att fortsätta spela på det nya sättet för all framtid efter 2020, UEFA öppnar för att man kan komma att gå tillbaka till det gamla systemet med ett värdland per turnering någon gång i framtiden. Men om försöket faller väl ut, vilket det mesta talar för att det kommer att göra, så är det mycket möjligt att Friends Arena i framtiden kommer att höra till det anrika gänget. Och då är det inte omöjligt att vi kommer att få se framtidens europeiska storstjärnor göra upp där.

Som det ser ut just nu är oddsen ganska höga för att några matcher ska komma att spelas i Solna under EM 2020. Så satsa en hundring hos en bookmaker på att så kommer att ske, och börja sedan skriva brev och insändare för att få fler hotell byggda i Solna. Då kan du bli en vinnare två gånger om.