EM och den isländska sagan är över

 Fotbolls-EM är över och vilka matcher sen! Skrällar och oväntade skandaler kantade mästerskapen nere i Frankrike, där Portugal slutligen stod som vinnare innan allt var över. Vilka odds em i fotboll hade, hade nog ingen innan mästerskapen kunnat ana – med tanke på Isländska landslagets enorma framgångar.

 

817605-soccer-ball-isolatedI Svenska Dagbladet talas det om Lagerbäcks hemlighet, att det är en isländsk saga. För trots att de har världens kortaste fotbollssäsong och en befolkning som är lika stor som ett av våra landskap (Halland) samt en arena där gräset frusit till is så gjorde de enorm succé i EM – och hela världen tittade andlöst på.

Så här såg Islands resultat ut genom matcherna i gruppspel och sedan vidare i åttondelsfinalen mot England och kvartsfinalen mot Frankrike, där de slutligen åkte ur mästerskapen:

  • Portugal 1 – 1 Island
  • Island 1 – 1 Ungern
  • Island 2 – 1 Österrike
  • England 1- 2 Island
  • Frankrike 5 – 2 Island

Lagerbäck avtackad och laget går vidare mot nya utmaningar

Nu är Lagerbäck avtacka på Island och redan har en kollega tagit över hans förra roll. Med sig hem har han fått en tavla med EM-pokalen, för trots att han inte vann den med sitt lag så nådde de faktiskt nästan fram – fast ingen hade kunnat ana det innan mästerskapen. Hur det går för den lilla vulkanönationen i nästa EM är en fråga man får ställa till stjärnorna, förhoppningsvis är de ännu lite bättre då och når ända till semin eller finalen. Då gäller det att inte bli överkörda av ett lag som Frankrike i kvarten. Läs mer om detta här i en artikel i Aftonbladet.

I Dagens Nyheter kan vi läsa om hur de islänska fansen ändå var väldigt stolta efter matchen mot den stora fotbollsnationen Frankrike. De blev ändå hyllade när de kom hem till Reykjavik – som sig bör dessutom. Frankrike spelade på en helt annan nivå än vad England tidigare hade gjort och gjorde hela fyra mål på 45 minuter, det gick fort med andra ord, inne på Stade de France. Fransmännen var snabbare lite skickligare i sitt spel med bollen samt kunde få in en hel massa skott på mål under matchens gång. Det gjorde också att de säkrade en plats till semin och sedan även kunde spela i finalen, där de dock förlorade mot Portugal.